“Οι πολεμικές τέχνες, είναι σχεδόν τόσο παλιές όσο και οι ανθρώπινες κοινωνίες. Το ανθρώπινο γένος, ανέκαθεν είχε την ανάγκη για την ύπαρξη ενός κινήτρου, που θα του δίνει τη δύναμη και το σθένος να πετύχει το στόχο του και αυτό, επιτυγχάνεται μέσω των πολεμικών τεχνών.

Όσο κι αν οι εποχές άλλαξαν και μαζί τους και οι ανθρώπινες ανησυχίες, η ανάγκη ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων να εντρυφεί στις πολεμικές τέχνες παραμένει προαιώνια. Για το λόγο αυτό, οι πολεμικές τέχνες διαρκώς εξελίσσονται και προκύπτουν συχνά νέα είδη - συχνά και συνδυαστικά - που συνυπάρχουν αρμονικά προσφέροντας το ένα στο άλλο τεχνικές ή εθιμοτυπίες.”

ΜΜΑ
Το παγκόσμιο φαινόμενο MMA είναι οι Μικτές Μαχητικές Τέχνες (Mixed Martial Arts). Αποτελείται από ένα σύνολο μαχητικών αθλημάτων όπως πάλη, πυγμαχία, Taekwondo, judo κ.α. τα οποία είναι και Ολυμπιακά αγωνίσματα. Παρόλο που το άθλημα φαίνεται να έρχεται από την Αμερική, η βάση του βρίσκεται στην Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο αρχαίο Παγκράτιο (Πάμμαχον).

Οι πηγές των ιστορικών χρόνων που αναφέρονται στο παγκράτιο καλύπτουν το διάστημα από τον 8ο π.Χ. Αιώνα έως τον 12 μ.Χ. Ο όρος “παγκράτιον” ως άθλημα και μόνο και τα παράγωγά του με τις σχετικές έννοιες, συναντώνται σε δεκάδες επιγραφές και χωρία συγγραφέων, με πολλαπλές αναφορές.Οι αναφορές αυτές παρέχουν στοιχεία για τη διεξαγωγή των αγώνων του αθλήματος, για φημισμένους παγκρατιαστές, για τα έπαθλά τους σε μεγάλους ή μικρούς αγώνες κτλ, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες το παγκράτιο συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648π.Χ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 60’ με αρχές του 70’  η ιδέα του συνδυασμού των στοιχείων από πολλές πολεμικές τέχνες κέρδισε έδαφος στη δύση, χάρη στον Bruce Lee και του συστήματος φιλοσοφίας του Jeet Kune Do. O Bruce Lee πίστευε πως “ο καλύτερος μαχητής δεν είναι μποξέρ, τζουντόκα ή καρατέκα. Ο καλύτερος μαχητής είναι αυτός που μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε στυλ, να είναι άμορφος, να υιοθετεί το δικό του προσωπικό στυλ και να μην ακολουθεί τα ήδη υπάρχοντα συστήματα τεχνικών”. Το 2004, ο πρόεδρος του UFC, Dana White αποκάλεσε τον Bruce Lee πατέρα των Μικτών Μαχητικών Τεχνών.

  • Στην Αμερική σήμερα το άθλημα υπερτερεί των ΝΒΑ, NFL (Ράγκμπι) και Formula 1 στα περισσότερα οικονομικά δεδομένα.
  • Η βασική διοργάνωση της Αμερικής UFC εξαγοράστηκε στις αρχές του 2000 έναντι του ποσού των 2 εκατ. δολαρίων και μεταπωλήθηκε το 2016 έναντι του ποσού των 4 δις δολαρίων, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εξαγορά αθλητικού οργανισμού στην ιστορία. Σήμερα, 3 χρόνια μετά από συμφωνία με το μεγαλύτερο αθλητικό κανάλι στον κόσμο ESPN, η αξία της διοργάνωσης ξεπερνά τα 8 δις δολάρια.
  • Σύμφωνα με την λίστα των Forbes, το UFC αξίζει περισσότερο από ιστορικές ομάδες όπως Real Madrid, N.York Yankees, FC Barcelona κ.α.
  • O Connor McGregor υπήρξε 4ος στη λίστα του Forbes ως ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο, δίπλα στους Lebron James και Lionel Messi.
  • Λόγω της μεγάλης δημοφιλίας του αθλήματος, σήμερα οι σχολές σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 2000.

 

MCP Greece

Κεντρικά Γραφεία: Φιλώτα 18, T.K. 546 31, Εύοσμος Θεσσαλονίκη Τηλ. 2312315227-28

info@mcpgreece.com

Please publish modules in offcanvas position.